петък, 8 април 2022 г.

Гравиране на метал стъкло камък

Гравиране

Пост от Александър Александров

Гравиране бургас


Какво е гравиране?


Гравирането е действие  при което се извршва механично или химично нараняване/прорязване на твърда и обикновено плоска равна повърхност с цел изобразяването на графичен художествен детайл.

Гравирането може да бъде извършено върху всеки твърд обект от сребро, злато, стомана, камък, дърво, стъкло и др. Широко използвано е гравирането в печатната сфера. като върху специални клишета от мек метал, като мед бронз и цинк, или може да даде дълбока печатна форма, от мед или друг метал, за отпечатване на изображения на хартия като отпечатъци или илюстрации; тези изображения се наричат и гравюри .

Гравирането е исторически важен метод за създаване на изображения върху хартия в художественото графично изкуство, в картографирането, а така също и за търговски репродукции и илюстрации за книги и списания. Той отдавна е заменен от различни фотографски процеси в търговските си приложения и отчасти поради трудностите при усвояването на техниката, голямата времева прецизност и трудоемкост главно при печатното производство, където е бил до голяма степен заменен от ецване и други техники.

Ръчно гравиране

"Ръчно гравиране" е термин, който се използва за гравиране на предмети на къка с приложение върху  различни  печатни пластини,  инкрустиране или украсяване на бижута, огнестрелни оръжия, трофеи, ножове и други фини метални изделия. Традиционните гравюри в печатните издания също са "ръчно гравирани", като се използват едни и същи техники за направата на линиите в клишетата.
Традиционното ръчно гравиране и използването на машини продължава да се практикува от златари, гравьори, оръжейници и други, докато съвременните промишлени техники като фотогравиране и лазерно гравиране имат много важни приложения.
Гравираните скъпоценни камъни е важно изкуство в древния свят, по специално в Ренесанса, въпреки че терминът традиционно обхваща облекчение, както и дълбоката дърворезба и е по същество е клон на скулптурата, а не гравиране, тъй като не се практикува с обичайните гравиращи инструменти.
Други термини, които често се използват за печатните гравюри се извършват върху мед гравиране, мед плоча гравиране или линия гравиране .

Гравиране на метал

Стоманеното гравиране е същата технология, върху железни или стоманени повърхности и се използва най-вече за банкноти, илюстрации на книги, списания и репродуктивни отпечатъци, бланки и подобни приложения.

От 18 ти до началото на 20-ти век, когато техниката стана по популярна, с изключение на банкнотите и другите форми на печатане на ценни книжа . Особено в миналото "гравирането" често се използвало много слабо, за да обхване няколко техники за печат, така че много от така наречените гравюри всъщност се произвеждали с напълно различни техники, като например ецване или мецотин,
За професионално гравиране на метал. дърво, стъкло и кожа:
Тел:0885815159


Няма коментари:

Публикуване на коментар